Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2013 15:30 - За Нашия Приятел Пиер!
Автор: lovertosimplicity Категория: Технологии   
Прочетен: 2682 Коментари: 10 Гласове:
14

Последна промяна: 29.06.2013 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес някои хора празнуват именният си ден. Днес е именният ден и на Приятелят ни Пиер, с псевдоним Петър!
Приятелю...
Не искам тривиално да ти честитя Именния ден.
Ти заслужаваш много повече от каквито и да са речи и поздрави.
Затова ще постна една приказка за Приятелството и ще приканя всички наши Приятели, а и не само да се включат в нов динамичен пост в твоя чест.
Този пост - за именния ти ден.
Защото ние те обичаме!


Днес имен ден празнуват Петър, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.   Петър бил син на беден рибар от град Витсаида. Тогава името му било Симон. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и скоро след това той довел и Симон. Божият син го нарекъл Кифа на еврейски език или Петър на гръцки, което значи "камък". Той бил един от любимите ученици на Исус.   Една от най-популярните истории за Петър е как се е отрекъл от Исус три пъти преди Исус да бъде заловен. "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че ме познаваш",  му казал Божият син. Така и станало. Петър горко се разкаял и повече не изменил на вярата си. След възкресението Христос се явил първо пред Петър, за да възстанови неговото апостолство. Сега се вярва, че Петър е пазител на портите пред Рая.    Павел бил роден в Тарс, Киликия. Първоначално изповядвал юдейската религия и бил сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господ. Завели го обратно в града, където след три дни бил изцерен по чудо. Така от яростен противник станал най-ревностният проповедник на ученията на Божия син. Заедно с Петър са съподвижници до края на живота си, когато са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.   На места в България празниците са поделени в два поредни дни - на 29 юни Петровден и на 30 юни - Пальовден. Първата дата е избрана, защото на 29 юни апостолите били заловени и скоро след това разпнати.    На днешния ден традицията е рано сутринта жените да занесат в черквата обредни хлябове и ранни ябълки (петровки), които свещеникът освещава. Вярва се, че те носят здраве. Освен това празникът съвпада с времето на жътвата, затова също е прието да се работи през първата половина на деня.   Жертвопринушението на петел е една от езическите традиции, които са останали преплетени с християнството. Още от древните митологии птицата е знак на висшето и небесното, а петелът конкретно символизира слънцето, времето и възкресението. Вярва се, че жертвопринушението е като запалването на огъня и е свързано с омилостивяването на силите, които изгарят природата. В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.     Не зная дали наистина е така, дали Петър се е отрекърл от Исус,
но за себе си съм убеден, че Ти! Приятелю никога няма да се отречеш от нас.
image

Днес времето обещаваше да бъде слънчево, топло и тихо. Водата в езерото се събуди от ранния шепот на вятъра и от нежното му докосване, с което той постави едно брезово листо върху огледалото му. Листото се огледа и започна да оправя сутрешния си тоалет, тъй като беше нетърпеливо по природа и никак не му се седеше на клончето от началото на пролетта, та до сега. Водата му се усмихна и поизчисти с мокра ръка насъбралия се прах върху зелената му гладка кожица. Така в играта с немирния листец, водата не видя колко бързо Слънцето се беше издигнало и лъчите му вече падаха косо върху гладката й повърхност. Ставаше все по-топло и по-топло. Брезовото листенце вече се беше завряло на сянка до брега под една надвиснала цветовете си синя камбанка и се готвеше за следобедния си сън.
Водата в езерото си имаше една голяма мечта. Не, че и беше зле в езерото, но при нея всеки ден долитаха много птици, които след като утоляха жаждата си, пърхаха с крилца в плитчината, за да охладят загретите си от слънцето телца, а после шумно излитаха нагоре и се изгубваха от погледа й из небесните висини.

- Да можех и аз да полетя като тях! – често въздишаше водата. - Трябва да е много приятно да се рееш из небесната шир! А може би ще си намеря и нови приятели по този начин… – често си мечтаеше тя на глас.
– Хмм… и защо са ти нови приятели? - попита я един ден малката жабка.
- Защото приятелството е най-хубавото нещо! - отговори водата - Това е другото твое “Аз”. Едно толкова подобно на теб, но и толкова различно същество, което ти помага да видиш света и по друг начин и двамата заедно да откривате нещо ново.
- Може и така да е - каза малката жабка - но аз предпочитам да си скачам сама.
- Хей, искаш ли да станем приятели? – извика някой и загъделичка топло и нежно водата.
- А, Слънце, това ти ли си? Искам, разбира се, но не зная как - отговори водата.
- Много е лесно! Достатъчно е само да ми вярваш, че няма да ти навредя, а аз ще ти помогна да изпълниш мечтата си.
- Мечтата ми? Да полетя като птиците? Та аз нямам криле!
- Всеки може да има това, за което си мечтае стига да повярва в мечтата си. Хайде, хвани се за някой от лъчите ми - каза Слънцето, - и аз ще ти покажа цялата красота на небесната шир.

Тогава се случи нещо, което водата даже и не беше сънувала. Топлите лъчи я замилваха толкова нежно, че тя почувства цялата обич и топлина на Слънцето. Прииска й се да затанцува и тя се хвана за лъчите му и се заиздига нагоре и нагоре... Усещаше се такава, каквато никога не е била - бяла, нежна и ефирна. Не смееше да отвори очи, но когато го направи видя, че наистина е лека и бяла като мъглата сутрин, която се стелеше над езерото. Тя се беше издигнала толкова нависоко, че то й приличаше на малка синя точица. Беше красиво, невиждано, най-невероятното преживяване, което бе имала в живота си! Приятелството й със Слънцето й беше дало усещания и възможности, които я правеха не само щастлива, но й даваха криле като на птиците, над които тя летеше и поглъщаше цялата красота на небето и земята.

Толкова много щастие водата не можеше да побере в себе си. Нежното й сърце не издържа и тя заплака. В началото сълзите й се ронеха едва, едва.
- Май ще вали - каза жабката от езерото и погледна към надвесилия се пухкав бял облак.
- Водата се завръща в езерото. Но всеки се завръща в дома си един ден! - добави дълбокомислено водното паяче.

А сълзите на водата от капчици се превръщаха във водни струйки. Превръщаха се в пречистващ дъжд, видял и отразил красотата на земната шир и необятността на небесните висини. Езерото протегна ръце и водните струйки се стичаха и пълнеха коритото му с укротената бяла и щастлива вода, променена от едно ПРИЯТЕЛСТВО, което й беше дало цялото щастие и обич, на което беше способно...





Легенда за приятелството  
В една арабска легенда се разказва за двама приятели, които вървели през пустинята. По пътя избухнал спор и единия зашлевил шамар на другия. Пострадалият, без дума да обели, седнал и написал ма пясъка:
"Днес моят най-добър приятел ме удари!"
Продължили напред и стигнали до един оазис, където влезли да се изкъпят. Оскърбеният приятел внезапно започнал да се дави, но навреме бил спасен от другаря си. Когато се посъвзел, грабнал камата си и написал на един камък: "Днес моят най-добър приятел ми спаси живота!"
Заинтригуван, приятелят му го попитал: "Защо, след като те нагрубих, писа на пясъка, а сега пишеш върху камък?"
Засмян, другарят му отвърнал: "Когато някой добър приятел ни засегне, трябва да напишем това на пясъка, където вятърът на забравата и прошката ще го заличат. Но от друга страна, когато ни се случи нещо голямо и прекрасно, трябва да го гравираме на камъка на СЪРЦЕТО, където никoй вятър не може да го заличи…"
Наздраве, Приятелю!
За твое здраве!

Добрият приятел не е постоянно с теб.
Той те оставя сам когато имаш нужда и е до теб когато го потърсиш.
Той не говори само за себе си,а те изслушва.
Той те разбира,подкрепя и защитава когато всички други са срещу теб!


Твой Приятел Рей!
  ===========================================================================
Отстъпвам думата на Вас, Приятели!
===========================================================================


* * * * * *

"Бъди жив и здрав, приятелю!!Светъл да е твоят празничен ден!"
   

Ати /tota/
* * * * * *

2. pvdaskalov - На Ати и Рея - поклон доземи! 16:34

 image

Виждаме те, виждаме те!
 


 * * * * * *
Петре,
тези думи поетът ги е казал точно за теб:
Бъди такъв, какъвто си и нека
богат си ти - "С ПРИЯТЕЛИ БОГАТ",
по твоята утъпкана пътека
не малко хора трябва да вървят!...
Честит да е денят на твойто име
и не случайно носиш него ти,
че КАМЪКЪТ не може да изстине
във пламък... и да изгори!...

О
бичаме те!


Кая /krysy/
* * * * * *

"След такава красива приказка и толкова силни поздрави е много трудно човек да допълни каквото и да било..."

естито на Пиер и един поздрав за него и неговите приятели"



Сирма /syrmaepon/


* * * * * *

"Вие, Пиер- Петър- Педро, сте най качественият телескоп за когото съм чувала. Не само че си блуждаете из Вселената, откривайки нови звезди (двойни, тройни и т. н.), но и наслаждавайки се на небесните творения и сливайки се с тях, ни правите (нас обикновените земляни) съпричастни на блясъка на звездите, топлината на слънцето и мъдростта на Универса. Поздравявам ви с празника Ви. Вие дарявате усмивки, доброта, ведро настроение, затова си спомних песента “Ако си дал”

 


Пациа /paciencia/


* * * * * *



Скъпи ни Пиер, ellia ме помоли да я отменя в избора на клипче за именния ти ден и аз налри съм добряк - взех, че си те представих като китара, полегнала като в ей този клип...




Елиа /ellia/

* * * * * *


mt46 - Чест. празник!

И понеже избора отново ми беше оставен... реших да те довърша с туй клипо... 




Марин /mt46/


* * * * * *

 beautifulcreature - "Когато човек се научи да пие чай от празна чаша или да гледа как камъка расте, тогава и само тогава той е в пълна хармония със себе си и със заобикалящия 




Лея /beautifulcreature/


* * * * * *



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - И от мен за Петър / Пиер/ има цял постинг...
29.06.2013 15:37
http://tota.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/06/29/v-minuti-nasame-s-pako-de-lusiia.1125089
И още нещо!
Александър Буйнов. Где живёт любовь
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=txPIZghg7Sk#at=53

Бъди жив и здрав, приятелю!! Светъл да е твоят празничен ден!

Ати
цитирай
2. pvdaskalov - На Ати и Рея - поклон доземи!
29.06.2013 16:34
Като момче за този ден получавах книжка за подарък.
В зрели години се радвах на химикалка за подарък.
А ето, че имало и невероятно хубави изненади.
Благодаря, приятели!
Старият телескоп "Пи-ер" си потърка с ръкав окото (обектива) и ви помаха от висините със слънчевите си панели...
Видяхте ли го.
Ако не сте, повярвайте, разчувствахте го.
цитирай
3. krysy - Петре,
29.06.2013 16:50
тези думи поетът ги е казал точно за теб:

Бъди такъв, какъвто си и нека
богат си ти - "С ПРИЯТЕЛИ БОГАТ",
по твоята утъпкана пътека
не малко хора трябва да вървят!...

Честит да е денят на твойто име
и не случайно носиш него ти,
че КАМЪКЪТ не може да изстине
във пламък... и да изгори!...
Обичаме те!
цитирай
4. syrmaepon - След такава красива приказка и т...
29.06.2013 19:08
След такава красива приказка и толкова силни поздрави е много трудно човек да допълни каквото и да било... Честито на Пиер и един поздрав за него и неговите приятели

http://vbox7.com/play:b862414f
цитирай
5. pvdaskalov - На Кая и Сирма благодаря от сърце!
29.06.2013 19:38
Всичко стана толкова красиво!
Благодаря, благодаря, благодаря...
В Скайпа има едно прилежно човече с вратовръзка, събрало крачета мирно и правещо поклон. Няма как да го цопна тук. Представете си го... все едно, че съм аз.
цитирай
6. paciencia - Вие, Пиер- Петър- Педро, сте най ...
29.06.2013 19:41
Вие, Пиер- Петър- Педро, сте най качественият телескоп за когото съм чувала. Не само че си блуждаете из Вселената, откривайки нови звезди (двойни, тройни и т. н.), но и наслаждавайки се на небесните творения и сливайки се с тях, ни правите (нас обикновените земляни) съпричастни на блясъка на звездите, топлината на слънцето и мъдростта на Универса. Поздравявам ви с празника Ви. Вие дарявате усмивки, доброта, ведро настроение, затова си спомних песента “Ако си дал”
https://www.youtube.com/watch?v=tpJpusE72fM

Благодаря от сърце на домакина!
цитирай
7. mt46 - Чест. празник!
29.06.2013 21:33
И наздраве!...
цитирай
8. beautifulcreature - "Когато човек се научи да пие чай от празна чаша или да гледа как камъка расте, тогава и само тогава той е в пълна хармония със себе си и със заобикалящия
29.06.2013 21:44
Добър вечер на купона по случай именния ден на приятеля ни Пиер.
Скъпи ни Пиер, да си ни жив и здрав и все така да ни забавляваш с космическото си настроение.
Обичаме те!

Лея

http://www.youtube.com/watch?v=YFCqAPd9wHw
цитирай
9. pvdaskalov - Пациа, Елиа, Маринчо (mt46), Лея! Някои от вас са разбрали.
29.06.2013 23:39
че загубих скоро скъп приятел. Беше ми пусто, сиво, безсмислено...
Знаете ли какво направихте с мен? Задължавате ме отново да се радвам на живота и да се опитам да не ви натъжавам с излизането от строя на телескопа "Пи-ер" в следващите три петилетки. Не съм очаквал такава чистосърдечност. Ако бяхта фалшиви или тривиални, щях да го усетя. Безкрайно ви благодаря. Изслушах си всички музикални поздравления с удоволствие, защото руското го чувствам като родно (Не говоря за политиката.), Васко виртуоза ми е толкова сладък, защото се възхищавам на всичко гениално, а за Емил Димитров ми е мъчно... Боже, колко направи този човек за нас, българите! Цели поколения го пееха. И днес вълнува ! Дони и Нети са ни семейни любимци. Нети (Антоанета) е била с дъщеря ми в Детския радиохор, а на тембъра на Дони може да завиди всеки с дълги или къси панталони... ("Майтап, бе, Уили!")
Колкото до безсмъртният Рей, ако реши все пак да намине към Рая сллр стотина години, нека знае, че покрай свети Петър ще му намеря най-хубавото кътче там с безалкохолна биричка, макар че често ме провокира тук, на Земята, с разни пеещи или позиращи мацки. Как да се похваля на жена ми с този постинг, а? Ами, нали ще ми изхруптят ушите!
Бъдете вечни, приятели мои!
цитирай
10. mt46 - Не знаех, pvdaskalov ...
30.06.2013 08:39
Съжалявам!... Добре е човек да има приятели, макар и виртуални, с които да споделя добри и лоши моменти, на които да може да разчита...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lovertosimplicity
Категория: Технологии
Прочетен: 317705
Постинги: 161
Коментари: 1317
Гласове: 1535
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930