Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2013 06:15 - Хронична умора
Автор: lovertosimplicity Категория: Технологии   
Прочетен: 1248 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 19.06.2013 01:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
If you have nowhere to go - come to himself.

 


Дефиниция:

Синдромът на хронична умора (СХУ) е комплицирано разстройство, характеризиращо се с екстремна умора, която не намалява след почивка и сън и може да се задълбочи от физическа работа или психическа активност. Може да се прояви след инфекция, като например настинка или вирусно заболяване. Началото може да бъде по време на или скоро след значителен стрес или да се развие постепенно без ясно начало и очевидна причина.

Много по-често се среща сред жените. Във всеки случай не е изяснен въпроса дали наистина синдрома на хронична умора засяга по-често женския пол, или просто те са по-склонни да търсят помощ и да се консултират по проблеми на здравето си отколкото мъжете.

Лечението на синдрома на хронична умора се фокусира върху комбинация на подходи, целящи да облекчат симптомите.

 

Основни симптоми:

imageХора, изпълнени преди с енергия и здраве, могат да представят различни белези и симптоми много сходни с тези при вирусните инфекции. За разлика от симптомите на грипа, които обикновено са с продължителност от няколко дни до седмици, симптомите при СХУ траят много по-дълго. Те се появяват и отзвучават без ясно очертан модел.

В добавка към персистиращата умора, не причинена от ясно идентифицирана медицинска причина, синдромът на хронична умора има осем основни белега:

1. Загуба на памет или концентрация.

2. Гърлобол

3. Болезнени и леко увеличени лимфни възли на врата или под мишниците.

4. Необяснима мускулна болезненост

5. Болка, която се мести от една става на друга без подуване и зачервяване.

6. Главоболие от непознат тип, модел или тежест

7. Разстройства на съня.

8. Крайна изтощеност, траеща повече от 24 часа след физическо или психическо усилие.

Според международната група за изучаване на СХУ тази диагноза може да се постави, когато пациентът изпитва необяснима персистираща умора в продължение на повече от шест месеца и има поне четири от основните белези и симптоми.

 

Допълнителни симптоми:

В допълнение хората със СХУ умора споделят и други оплаквания, които не са част от официалната дефиниция. Те включват: коремна болка, алергични реакции или чувствителност към храни, алкохол, миризми, химикали, лекарства или шумове; подуване, гръдна болка, хронична кашлица, диария, световъртеж, сухота в устата, проблеми с равновесието или припадъци, сутрешна скованост, гадене, болки в ушите, аритмия, болки в челюстите, студени тръпки и нощно изпотяване; психологични проблеми: депресия, раздразнителност, тревожност, атаки на паника.

Ако Вие имате синдрома на хронична умора симптомите могат да отзвучат постепенно или състоянието Ви прогресивно да се влошава.

 

Причини:

Като всички хронични заболявания СХУ е нещо доста мистериозно. Въпреки че се допуска някакъв инфекциозен момент, това още не е изяснено. Допускат се и различни други причини: депресия, желязно дефицитна анемия, хипогликемия (ниско ниво на кръвната захар), алергия, вирусна инфекция, дисфункция на имунната система, промени в нивата на хипофизните хормони.

Може би СХУ е някакъв неспецифичен възпалителен процес на нервната система като резултат на автоимунен процес, но нищо специфично не може да се открие в кръвните проби на болните. Синдромът на хронична умора може да се прояви, когато някакво вирусно заболяване се усложни от дисфункция в имунната система.

В много случаи, обаче, не може да се докаже никаква подлежаща биологична причина. Липсата на достатъчни медицински познания и  разбиране природата на заболяването го правят много трудно за диагностициране.

Рискови фактори: 

Синдром на хронична умора се диагностицира четири пъти по-често в женския пол, най-често във възрастта между 40 и 50 години.

 

Кога да търсим медицински съвет: 

Умората може да бъде симптом на много болести, както инфекциозни, така и психически. Най-общо казано, посетете вашия лекар ако имате продължителна или по-изразена умора. Тежка умора, която не ви позволява да участвате пълноценно в ежедневните ви дейности, работа, учение, домакински дейности, може би е симптом на подлежащ медицински проблем.

 

Диагностициране: 

Диагностицирането на СХУ се базира на принципа на изключването. Лекарите се затрудняват с тази диагноза, защото тя има същите характеристики и симптоми като на много други заболявания. Понастоящем не съществуват диагностични или лабораторни маркери за поставяне на точна диагноза.

Лекарят трябва да изключи ред заболявания: хипофункция на щитовидната жлеза, сънна болест, използване на медикаменти, които могат да предизвикат умора, заболявания причиняващи умора – например рак, някои психични разстройства – депресия, шизофрения, злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества, наднормено тегло. Когато се изключат всички други възможности , тогава се поставя диагнозата синдром на хронична умора на базата на посочените по-горе критерии. Лекарят винаги трябва да е бдителен за появата на нова причина обясняваща тази умора.

 

Усложнения: 

Възможните усложнения от синдрома на хронична умора включват: депресия, свързана както със симптоматиката така и с липсата на диагноза; странични ефекти и неблагоприятни реакции свързани с медикаментозна терапия; странични ефекти и неблагоприятни реакции свързани с липсата на активност (отвикване от дейности, декондициониране); социална изолация, причинена от умората; ограничения в начина на живот; загуба на работа.

 

Лечение: 

Няма специфично лечение за синдрома на хронична умора. Най-общо лекарите се опитват да облекчат симптомите, използвайки най-често комбинирана терапия.

- Снижаване на дневните активности – вашият лекар може да Ви окуражи да позабавите малко темпото и да избягвате крайни физически и психически натоварвания.

   - Постепенно увеличаващо се и непрекъснато физическо усилие. С помощта на методистите по лечебна физкултура се изработва програма за постепенно увеличаващи се по сложност физически упражнения. Изследванията показват, че постепенното увеличаващи се физически усилия могат да редуцират симптомите на синдрома на хронична умора. В едно изследване 70% от пациентите със синдрома на хронична умора съобщават за значително подобрение след завършването на програмата от прогресивно увеличаващи се физически упражнения.

- Когнитивно-поведенческа психотерапия. Това лечение обикновено се комбинира с програмата за физическо натоварване. Има значителен брой публикации за ползата от когнитивно-поведенческата психотерапия при СХУ. В този вид терапия вие работите с психотерапевт, който ви помага да идентифицирате негативните убеждения и поведения, които могат да забавят оздравителния процес и да ги заместите със здрави и позитивни такива.

- Лечение на депресията – ако сте депресивен, лекува се с когнитивно-поведенческа психотерапия и антидепресивна терапия.

- Лечение на съществуващия болков синдром.

- Лечение на алергично свързани симптоми.

- Лечение на съществуваща хипотония (ниско кръвно налягане).

- Лечение на проблеми от страна на нервната система.

 

Превенция: 

Тъй като причината за СХУ е неизвестна, то няма и определен начин за предпазване. Това, което е важно да знаем е, че такова заболяване съществува и ако почувстваме някои от симптомите да потърсим лекарска помощ.

 

Стил на живот:

Като се научите да се справяте с умората, това може да повиши качеството на живот независимо от симптомите. Може да работите с методист по лечебна физкултура, който да ви научи как да планирате дейностите си така, че да ги изпълнявате във времето когато се чувствате по-добре.

Някои важни мерки за самостоятелно справяне с проблема могат да ви помогнат да поддържате добър жизнен стил:

- Редукция на стреса. Изработете план за избягване или ограничаване на свръх натоварването и емоционалния стрес. Позволете си да релаксирате всеки ден. Научете се да казвате “НЕ”  без да изпитвате вина. Ако е възможно, не сменяйте изцяло обичайния си дневен режим. Хората, които напускат работа или изоставят всичките си предишни дейности, се влошават много по-бързо от тези, които се поддържат активни.

- Спете достатъчно. Осигуряването на достатъчно сън е много важно. Изградете си правилен режим на сън и бодърстване – лягане и ставане в определено време и ограничаване на спането през деня.

- Редовно правене на физически упражнения. Редовното практикуване на лека спортна дейност подобрява симптомите. Много хора намират за полезно ходенето, плуването, карането на колело, техники на релаксация.

- Поддържане на постоянен ритъм. Поддържайте активностите си до определено ниво. Ако извършите много дейности в един добър за вас ден, вие може да имате повече лоши дни.

 

Поддържане здравословен начин на живот: 

Опитайте се да имате балансирано хранене, поемайте достатъчно течности, ограничете пиенето на кафе, спрете да пушите, изградете си адекватен режим на почивка и физически упражнения. Намерете си хоби или професия, които са ви приятни.

 

Справяне и подкрепа:

Симптомите на синдрома на хронична умора варират много сред отделните пациенти. За много хора симптомите са много неприятни в началото на заболяването и постепенно се подобряват. Много хора се възстановяват напълно с времето. Емоционалната подкрепа и съветването могат да ви помогнат да се справите с несигурността и ограниченията върху начина на живот, които произтичат от синдрома на хронична умора.

Много помага включването в групова психотерапия, където срещате и други хора с този проблем.

 

Алтернативно лечение:

 Някои пациенти използват за лечение хранителни добавки и билки, но този подход все още няма обективно доказан ефект. Някои допълнителни активности могат да намалят тревожността и да подобрят качеството на живот на пациенти с хронична мускулна умора – автогенен тренинг, йога, тай чи, лечебен масаж.
 

 

imageЗаради тази натрупана хронична умора и не можах да спя...
Заради нея допуснах грешка и сега Феята на Спокойствието ще ме посети май...
(а май не е януари)
Обух кецовете да излизам да тичам, а глейте що стана...
Дайте ми съвет някакъв, моля!
На 20-ти ще си купя колело, ама днес е едва 18-ти... И е вторник...

* * * * * * * * 
 

 

 

  Всички болести са от нерви, само венерическите - от удоволствия!





Гласувай:
12



1. hloris - Ами д-р Куин Лечителката смята,че в основата на хроничната умора стои
18.06.2013 16:53
това,че искаме да сме като Слънцето,да огряваме навсякъде,а не бива да забравяме все пак,че то си стои на едно място,а Земята е тази,която обикаля около него...
тоест и Слънцето ВИНАГИ огрява само едната част на земята....
малко старомодно се изразих,а може би неясно,но така става,когато тичаш в големия пек без шапка на главата,нали,Рей?!
цитирай
2. lovertosimplicity - Reply 1. hloris
18.06.2013 17:50
Не зная дали д-р Куин, Лечителката го казва (принципно гледах сериала по малките часове), но не можеш да си представиш колко си права.
Опитвам се да науча Земята да обикаля около мен и да се върти много по-бързо около оста си, но нещо засега не се получава.
Но това не е повод да спрем да се опитваме, нали така?
Човек без стремежи и цели се превръща в един ходещодишащ организъм, нали така?
А да си такъв е равностойно да си все едно един пън там някъде...
Аз си имам шапка...
С макове...
Но тя не стига!
Защото понякога срещу нея е чук.
Е... и аз се изразих малко особено, но какво пък, след 1000 години някой може да чете тези ни коментари и да ни обяви за древни философи, тоолкова-толкова мъдри.
ха ха ха
Така де...
цитирай
3. beautifulcreature - "Лошо, Седларов, лошо..."
18.06.2013 22:45
Това по повод на умората.
Но тя ти е позволена сам в понеделник!

"Но днес е вторник" и не са разрешени уморени мисли!

Добър вечер!

Я сипи по един бърбън и не унивай.
цитирай
4. lovertosimplicity - Reply 3. beautifulcreature
18.06.2013 23:10
Добра да е вечерта на всички!
В момента бърбън не може.
Просто... няма!
Изпихте го смокове такива!
Всеки пие, но никой не се сеща да донесе 2 бутилки.
А при мен не извира, купува се от магазина.
А и утре ще се бърка бетон (отново) и трябва да сме... отпочинали.
ха ха ха
Това последното...
Не е в тон с поста, а?
Да, днес е вторник и мислите са... вторични!
ха ха ха
Не вторНични, а вторични.
Мисля си по една "кореспонденция" от нощес.
Лингвистико-музикална кореспонденция, очакваща еднобуквен отговор, но нейсе.

Та?
Музика ви се слуша, м?

Ами и и...
ОК!
цитирай
5. pvdaskalov - СХУ?!
19.06.2013 00:21
Най-напред помислих, че СХУ иде от Софийско Художествено Училище. После разбрах същността на съкращението. Ставало дума за проблеми предимно при 40-50-годишните булки. Аз не съм булка, а и възръстта ми е 50 + 40/2. От комбинацията с числата следва, че имам право на мнение.
Ние на разкопките едно време си имахме поверие, че всички болести идват от занемарено пиене. Но тогова бяхме млади. А сега, от позицията на достолепната си възраст, бих казал на всеослушание, че всички болести идват от занемарен секс.
Обърнете внимание. В тази наистина сериозна статия никъде не се говори за половото общуване. Не е ли изненадващо?
цитирай
6. lovertosimplicity - Reply 5. pvdaskalov
19.06.2013 00:50
Ех, приятелю, приятелю...
От коментарът ти следват два извода, един радващ и един не. С кой да започна?
Хайде с радващия:
- Добро владеене на математиката - действие "деление" е приоритетно пред "събиране". Искрено се надявам по-младичките ни читатели да са "разшифровали" правилно възрастта ти.
Всъщност искрено се надявам да имаме по-младички читатели, а особено японки...

- Втори, нерадващ извод: Очите ти, Пиер! Какво става с тези млади и... влажни твои очи?
Нима не съзря туй в синьо под клипа? М?
Та аз съм ти дал жокерче да се юрнеш по темата за секса:
Всички болести са от нерви, само венерическите - от удоволствия!
Следователно: Ако искате да сте здрави... доверете се на мед. сестрата!
ха ха ха

ПС: Признавам, синьото съм го мацнал от друга палитра и е кофти. Поправям грешката!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lovertosimplicity
Категория: Технологии
Прочетен: 317702
Постинги: 161
Коментари: 1317
Гласове: 1535
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930